Portal medyczny PYTANIE O NADPŁYTKOWOŚĆ

Baner Główny PYTANIE O NADPŁYTKOWOŚĆ

Pragniemy poinformować, że możliwość zadawania pytań zarówno lekarzom pierwszego kontaktu jak i lekarzom specjalistom na portalu LekarzPomaga.pl zostanie wznowiona z początkiem września 2018r.
Na początku listopada 2018r. zostanie wdrożona nowa wersja portalu dająca Państwu dużo więcej możliwości kontaktu z lekarzami.

Układ krwiotwórczy -szpik kostny, krew, węzły chłonne

PYTANIE O NADPŁYTKOWOŚĆ

Użytkownik:

Witam ponownie,
Kilka dni tmeu wyslaam do Was pytanie nt. mojej morfologi.Pisałam że mam problemy z jelitami. Pani dr. Magdalena Pikul odpisala że mam niedokrwistość i że lekarz pierwszego kontaktu ma mi zapisać żelazo. Wczoraj bylam na wizycie u lekarza i wystarszył mnie bardzo ;( Powiedział że moje wyniki moga świadczyć o nadplytkowości... Dał skierowanie do hematologa... Jestem przerażona :( Czy ma racje ??? Oto wyniki :

ŻELAZO 45 UG/DL NORMA 37- 145

LEUKOCYTY : 6.87 g/l 4.0 - 11.00
ERYTROCYTY : 5.62 T/l 3.8 - 5.8
HEMOGLOBINA : 11.2 G/DL 11.5 - 16.5
HEMATOKRYT : 37.3 % 36-47
MCV : 66.4 FL 77-95
MCH : 19.9 PG 27-32
MCHC : 30 G/DL 32-36
RDW :17.8 % 11.5 - 14.5
PŁYTKI KRWI : 498 G/L 150-400
MPV : 8.8 FL 8.0 - 11.0
NEUTROCYTY : 4.4 G/L 2.0-7.5
LIMFOCYTY : 1.55 G/L 1.5-4.5
MONOCYTY : 0.72 G/L 0.2-0.8
EOZYNOCYTY 0.18 G/L 0.04-0.40
BAZOCYTY : 0.02 G/L

Informacje dodatkowe:

-

Załączniki:

-

Lekarz:

Witam, pamiętam Pani pytanie i uważam, że lekarz rodzinny trochę przesadza... Liczba płytek krwi jest podwyższona, ale nieznacznie i takie wartości nie są szczególnie niepokojące i dlatego nawet nie zwróciłam na to ani swojej ani Pani uwagi. Zwłaszcza, że poza niewielkiego stopnia niedokrwistością wyniki morfologii są w normie, co również nie sugeruje nam poważnych zaburzeń szpiku kostnego. Co więcej stosowanie hormonalnej terapii zastępczej jest jedną ze znanych przyczyn podwyższenia poziomu płytek i u Pani ten wzrost może być właśnie wynikiem jej stosowania (nie wiem czy lekarz rodzinny wziął to pod uwagę?). Według mnie co najwyżej można by było skontrolować morfologię za miesiąc, po to aby upewnić się, że liczba płytek nie narasta jeszcze bardziej, ale wizyta u hematologa to wręcz nadmiar ostrożności... Ale lekarz rodzinny zna Pani historię choroby najlepiej i może wie o czymś o czym ja nie wiem, dlatego jak najbardziej proszę zastosować się do jego zaleceń i udać do Poradni Hematologicznej. Ale na pewno proszę się nie martwić tym skierowaniem na zapas, bo jestem niemal przekonana, że nie oznacza to poważnej choroby. Pozdrawiam!

nadpłytkowność, morfologia, szpik
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Ostra białaczka szpikowa (AML/ANLL) -portal medyczny

Ostra białaczka szpikowa (AML/ANLL)

Ostra białaczka szpikowa (AML/ANLL), jest to choroba należąca do nowotworów złośliwych układu białokrwinkowego, spowodowana rozrostem nowotworowym prekursorów komórek krwi. AML charakteryzuje się zaburzoną proliferacją oraz dojrzewaniem komórek k...

Czytaj więcej...
Przewlekła białaczka szpikowa (CML) -portal medyczny

Przewlekła białaczka szpikowa (CML)

Przewlekła białaczka szpikowa (CML) jest to zespół mieloproliferacyjny, który polega na rozroście klonalnym komórki macierzystej szpiku, która została nowotworowo transformowana. Podstawą molekularną CML jest mutacja genowa, w której dochodzi do ...

Czytaj więcej...
Szpiczak plazmocytowy -portal medyczny

Szpiczak plazmocytowy

Szpiczak plazmocytowy, znany też pod nazwą szpiczaka mnogiego to nowotwór układu krwiotwórczego, charakteryzujący się klonalną proliferacją atypowych plazmocytów, które produkują monoklonalną immunoglobulinę (tak zwane białko M). Etiologia choroby...

Czytaj więcej...

Proszę o pilną interpretację wyników morfologii krwii

Dzień dobry mam 25 lat i od pewnego czasu czuję się bardzo osłabiona i zmęczona. Mama wrażenie, że na nic nie mam siły. Byłam u lekarza rodzinnego, który zlecił mi morfologię krwi. Dzisiaj odebrałam wynik ale wizytę u lekarza mam dopiero za 3 dni ...

Czytaj więcej...

Morfologia

Witam serdecznie Poproszę o informację, czy coś niepokojącego wynika z moich badań krwi. Czy powinnam zrobić jakieś inne dodatkowe badania? Z góry serdecznie dziękuję

Czytaj więcej...

Powiększone węzły chłonne, wysokie LDH i monocyty, niskie neutrofile

Dzień dobry, Mam 33 lata. Od kilku miesięcy obserwuję u siebie powiększone niebolesne węzły chłonne na szyi przy żuchwie (nie potrafię jednak określić od kiedy dokładnie są powiększone. Wykluczono by były spowodowane chorobą zębów), zwłaszcza po ...

Czytaj więcej...

Wynik badania patomorfologicznego (camera 1)

Bardzo proszę o interpretacje wyniku badania patomorfologicznego ucha "fragmenty ziarniny zapalnej częściowo resorpcyjnej z obecnością złuszczonych komórek nabłonka wielowarstwowego rogowaciejącego" - o czym świadczy taki wynik, z góry dziękuję za...

Czytaj więcej...

Morfologia

Witam, do zrobienia podstawowych badań skłoniło mnie złe samopoczucie. Często czuję się wyczerpana,szybko się męczę, od czasu do czasu mam dziwne uczucie w klatce piersiowej osłabienia, tak jakby serce mi zaraz miało się zatrzymać.Ogólnie zawsze ...

Czytaj więcej...

Wyniki morfologii w normie, samopoczucie z dnia na dzień coraz gorsze

Witam Wyniki z krwi ciągle wychodzą w normie, samopoczucie od 4 miesięcy masakryczne !! W sumie zaczęło się jakieś 2 lata temu od bólu szyi po stronie prawej, ucisku, uczucia, że coś tam zalega, stopniowo zaczęło promieniować do szczęki p...

Czytaj więcej...

PROSZĘ O ANALIZĘ WYNIKÓW

Witam, Prosiłabym o analizę wyników morfologii. Mam 30 lat. Waże 47kg przy wzroście 158 cm . Czy te wyniki mogą być skutkiem problemów z jelitami ?? Rok temu miałam robioną kolonoskopię która wykryła jedynie niewielkie ich zapalenie (nieaktywne...

Czytaj więcej...