Hematolog Online, Hematologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Hematolog Online, Hematologia

Układ krwiotwórczy -szpik kostny, krew, węzły chłonne

Konsultacja wynikow z badania krwi (camera 1)

witam zrobilam sobie badanie krwii, chcialabym je skonsultowac, sprawdzic czy wszystko jest w porzadku, jesli cos jest nie tak, to jakie badania mam wykonac aby sprawdzic przyczyne itp. pozdrawiam Joanna

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Trombofilia i hemofilia

Witam Wykryto u mnie trombofilię BMFVLEIDEN heterozygota GA- zwiększająca ryzyko zakrzepowo- zatorowe ponadto obniżony czynnik VIII- 64,2 % 28.03.2015 po wyrwaniu zęba 38 krwotok z dziąsła około godzinę po ekstarkcji zaopatrzenie chirurgiczne. Po usunięciu szwów ponowny krwotok, którego nie mogłam zatamować. Moje pytanie brzmi jak mam zach...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

PŁYTKI KRWI

Witam serdecznie Jakiś czas temu zgłosiłam się do lekarza z powiększonym węzłem chłonnym pod uchem na szyi. Zlecono mi badanie morfologii+ rozmaz+USG węzłow szyji Morfologia ogolna wyszła ok oprócz płytek krwi najpier 113 na od 150 pozniej 103 Ogolna ilosc limfocytow i granulocytow w morfologii ok jednak w rozmazie Granulocyty podzielone 3...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Pomoc przy interpretacji wyniku (camera 3)

Witam, bardzo proszę o pomoc przy interpretacji wyniku taty. Tata przez miesiąc przebywał w szpitalu z powodu sepsy.Ma przewlekły zespół DIC i jest po wymianie zastawki na sztuczną. Został wypisany tydzień temu z zaleceniem pilnej konsultacji hematologa. Terminy do lekarza są bardzo odległe a wyniki krwi po tygodniu po wyjściu ze szpitala są ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Złe wyniki krwi

Witam, Proszę o analizę wyników , poniżej są wyniki z lutego 2014 oraz stycznia 2015 luty 2014 Leukocyty 4,25 tys./ul 4,2 11 ~ Erytrocyty 4,93 mln/ul 3,7 5,1 ~ Hemoglobina 12,2 g/dl 12 16 ~ Hematokryt 39,3 % 37 47 ~ MCV 79,7 fl 80 99 L MCH 24,8 pg 27 35 L MCHC 31,1 g/dl 32 37 L RDW 14,5 % 11,5 15 ~ HDW 2,50 g/dl 2,2 3,2 ~ CHCM 31.2 g...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Niepokojąca morfologia (camera 1)

Dzień dobry, wiem że konsultacja online nie zastąpi wizyty u lekarza, ale odebrałam wlasnie wynik badania krwi, a nie rozumiejąc niektórych rzeczy zaczęłam szukać informacji w internecie i to, co znalazłam mocno mnie zaniepokoiło, ponieważ wszystkie trzy nieprawidłowości wskazują na... białaczkę szpikową. Nieprawidłowe wyniki dotyczą za niskich ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Analiza wyników morfologii. (camera 1)

Witam, proszę o analizę wyników morfologii z załącznika (luty 2015), dla porównania przesyłam także wyniki z października 2014. Dodam, że 6 dni przed lutowymi badaniami miałam jednodniowe problemy żołądkowe. Na badanie zdecydowałam się, ponieważ od listopada wypada mi sporo włosów. Jeśli chodzi o inne dolegliwości od kilku lat czasami mam ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Interpretacja wyników

Witam, w związku z poniższą konwersacją proszę o interpretacje wyników badań, szczególnie poziomy podwyższone i zaniżone. Proszę zerknąć na wyniki z przed pół roku tam też są te same wartości podwyższone. Co to może znaczyć? OB 5/15 WBC 5,6 X 10^3/UL 4,0-10,0 LYMPH# 2,5 X 10^3/UL 0,8-4,0 MID# 0,5 X 10^3/UL ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Zbyt wysoka hemoglobina

po raz kolejny mam za wysoka hemoglobinę wiosna przy górnej normie 16,00 moja wynosiła 18,6 teraz przy górnej normie 18,00 moja hemoglobina to19,00, erytrocyty 6,11 (norma 4,5-5,8), hematokryt 53,8 (norma 40-53), MCH 31,1 (norma 27-31), neutrocyty 48,9 (norma50-70) pozostałe czynniki w normie, prawidłowe sa również wyniki cukru, tarczycy, elekt...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Morfologia krwi

Proszę o analizę moich wyników: WBC 3,8 tyś/ul, RBC 4,75 mln/ul, HGB 14,2 g/dl, HCT 42,5 %; MCV 89 fl, MCH 29,8 pg, MCHC 33,3 g/dl, RDW 13,5%, PLT 238 tys/ul, PDW 17,5 %, MPV 7,7 fl, PCT 0,184%, LYM% 53,6%, MON% 5,0 %, GRA% 41,4%, LYM 2,0 tys/ul, MON 0,1 tys/ul, GRA 1,7 tys/ul OB 14/40 mm/h glukoza 79 mg/gl cholesterol 204 mg/dl( HDL 83 mg...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra