Kardiolog Online, Kardiologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Kardiolog Online, Kardiologia

Układ krążenia -serce oraz naczynia krwionośne (tętnicze i żylne)

Interakcje leków kardiologicznych

Witam, z powodu wyższego ciśnienia, trudnego do opanowania zostały mi zmienione leki, ponadto wystąpiła tachykardia. Na nadciśnienie leczę się od ok. 5 lat, mam 53 lata. Na stałe biorę również euthyrox 50. Miałam wykonywane badanie: holter, próbę wysiłkową / wynik + słabo do dołu/ i Calcium Score - wynik 3.Mój rozkład leków to. 5-5,30 euthyrox-...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Ból z lewej strony klatki piersiowej, nerwobóle

Witam. Mam 28 lat. Od jakiegoś czasu odczuwam chwilowy, krótki uciskający ból z lewej strony klatki piersiowej. Pojawia się nagle i niespodziewanie. Czasem napotyka mnie w pracy, a innym razem kiedy siedzę i oglądam telewizję, alb szybko i gwałtownie wstanę. Ostatnio, kiedy prowadziłem samochód poczułem taki pulsujący lekki ból z lewej strony pl...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Problemy z sercem, bóle w mostku

Witam często odczuwam bóle w mostku klatki piersiowej. Miałem usg wyrostka mieczykowatego i wyszło ok Bóle nasilają się po wysiłku fizycznym. Obecnie tydzień temu dla klubu wykonałem badanie krwi i tam wyszło niepokojące CPK 408 przy normie max150. Proszę o wyjaśnienie co to może być?

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Niedomykalność zastawki aortalnej a morsowanie (camera 1)

Witam Jestem byłym sportowcem,i pogłębiłem swoją wadę serca przez uprawianie koszykówki ,a jest to niedomykalność zastawki aortalnej. Bardzo chciałbym spróbować morsowania i czy nie przeciwwskazań na takie kąpiele. Moje ciśnienie waha się w granicach 130/155-80/85 w zależności od pory dnia. Opis echo w załączniku.

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Nanaszko

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej

Kołatanie serca, arytmia -skutki

Dzień Dobry, Piszę gdyż jakiś czas temu miałam problem z kołataniem serca, zaznaczam, że występowała zawsze po podaniu leków (neuroleptyków). Miałam bardzo stresujący okres, chodziłam po lekarzach, EKG, Holter, Rezonans. Zawsze odpowiedź jedna: wszystko w porządku, puls ok, lekka arytmia, głowa też ok. Trwało to kilka miesięcy, codziennie, poma...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Ból, kłucie serca, u 8 letniego dziecka (camera 2)

Witam! Od jakichś dwóch tygodni mam problem z moim ośmioletnim synem. Skarży się na "ból serca" jak to określa. Łapie się za klatkę piersiową po lewej stronie i mówi że go boli, po moich pytaniach twierdzi że to ból kłujący. Oprócz tego nie ma żadnych innych dolegliwości, ból występuje niezależnie od tego co robi. Czasami zdarza się raz dziennie...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Nanaszko

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej

Olej CBD a arytmia serca

Czy olej CBD nie zaszkodzi mi na serce ? Chciałbym podjąć kurację olejem CBA na inne moje schorzenie ale mam arytmie serca WPW (nie biorę żadnych leków na arytmie oraz w ogóle nie przyjmuje żadnych leków) i się zastanawiam czy ten olej nie będzie miał żadnego negatywnego wpływu na moje serce ?

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Nanaszko

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej

Przyspieszone bicie serca, uczucie gorąca, nadciśnienie

Witam Mam problem z mocnym biciem serca szczególnie odczuwam w nocy rano plus uczucie gorąca napływające na kark i potylice. Rano częste krwotoki z nosa. W ciągu dnia czuje jakby mocniejsze ciśnienie i brak koncentracji rozdrażnienie i silna nadpobudliwość.. zawsze byłem super zdrowy ćwiczę pare lat. Czy może mieć to coś wspólnego z tym ze pol ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Michał Nanaszko

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej

Zespół Barlowa (kołatanie serca, arytmia, zmęczenie i napady lęku)

Witam 10 lat temu zostałem zdiagnozowany z wypadaniem płatka zastawki mitralnej,towarzyszy temu kołatanie serca,arytmia,zmęczenie i napady lęku,które na początku wystepowały tylko przy wyzej wymienionych symptomach,od paru lat leczę się na nerwicę..biorę propranolol i magnez na serce i brałem SSRI na nerwice.Wiem,ze z wypadaniem płatka zostanie...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Interpretacja wyników badań po zawale

jakie to wyniki cholesterol(ICD9 :I99) mmol/l -4,8 cholesterol HDL (ICD9 ;K01) mmol/l -1,4 Cholesterol LDL (ICD9: K03) mmol/l -2,76 trójglicerydy (ICD9:M37) 68,0 eGFR ml/min/1,73 m2-111,12 Aspat(ICD9:I19)U/L- 39 Alat (ICD9:I17) U/L- 31

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra