Portal medyczny DIETA DLA CHOREGO NA MIAŻDŻYCĘ

Baner Główny DIETA DLA CHOREGO NA MIAŻDŻYCĘ

Pragniemy poinformować, że możliwość zadawania pytań zarówno lekarzom pierwszego kontaktu jak i lekarzom specjalistom na portalu LekarzPomaga.pl zostanie wznowiona z początkiem września 2018r.
Na początku listopada 2018r. zostanie wdrożona nowa wersja portalu dająca Państwu dużo więcej możliwości kontaktu z lekarzami.

Układ krążenia -serce oraz naczynia krwionośne (tętnicze i żylne)

Dieta dla chorego na miażdżycę

Użytkownik:

Witam serdecznie,

U mojego taty wykryto miażdżycę. Jest osobą w średnim wieku (54 lata), wcześniej nie skarżył się na żadne dolegliwości, nagle zaczęły się problemy z chodzeniem - stwierdzono u niego niedokrwienie kończyn dolnych z powodu krytycznego przewężenia w tętnicy prawej nogi. Na razie leczą go farmakologicznie, ale zapomniał dopytać się lekarza o dietę, a następna wizyta dopiero w końcu października. Dlatego spisałem dokładnie wszystko co jadł i pił do tej pory (poniżej) i prosiłbym o skomentowanie przez osoby zaznajomione z tym jaką dietę stosuje się w takich przypadkach. Co wyrzucić z diety, a co dołożyć aby wspomóc leczenie. Z góry dziękuję za pomoc.

Produkty mleczne:
- twarog chudy / poltlusty
- kefir naturalny

Warzywa i owoce:
- ziemniaki (gotowe, solone)
- ogorki w zalewie octowej / kiszone
- sama zalewa octowa z ogorkowe - do picia
- buraczki w sloiku
- czosnek surowy
- kapusta kiszona ze sloika w duzych ilosciach -> zamiennie z -> czerwoną kapustą z jablkiem ze sloika (okolo 1 sloik na tydzien)
- chrzan ze sloiczka
- cwikla (buraczki z chrzanem)
- pomidor (3-4 sztuki / tydzien)
- dzem truskawkowy niskoslodzony
- winogrona
- cytryny

Mieso, tluszcze, ryby:
- kielbasa (1 kg na tydzien)
- smalec w nieduzych ilosciach - do smazenia na nim kielbasy
- makrela wedzona - jedzona na surowo
- sardynki / szproty - jedzone na surowo
- pierogi z miesiem (bez omasty)
- pyzy z miesem (bez omasty)

Przyprawy, uzywki, inne:
- czekolada (spozycie: 1 tabliczka na 2 tygodnie)
- kawa (2 mocne kawy sypane dziennie) z cukrem
- herbata czarna z cukrem (niewielka ilosc cukru)
- sol (duze ilosci)
- pieprz (duze ilosci)
- musztarda (zwykla/rosyjska pikantna/francuska)
- chleb (jasne pieczywo)

Informacje dodatkowe:

- Innych obecnych lub przebytych chorób brak.
- Zażywane leki: PentoHEXAL 600 Retarg, 600mg, 1 tabletka dziennie - zażywa od kilku dni.
- Wyniki badań: USG Doppler tętnic kończyn dolnych. Przyścienne zmiany miażdżycowe w tętnicach kończyn dolnych. Aorta nieposzerzona. Tętnice biodrowe drożne widma dwufazowe. Krytyczne przewężenia i niedrożność odcinkowa w przebiegu tętnicy udowej powierzchownej prawej. Tętnice podkolanowa i piszczelowe kończyny prawej drożne - widma przepływów w ich obrębie laminarne o cechach wypełnienia z krążenia obocznego. Widma przepływów w tętnicach kończyny prawej dolnych o dwufazowym charakterze o zachowanych prawidłowych wartościach maksymalnych prędkości przepływów. Wynik dołączam jako załącznik.

Załączniki:

Lekarz:

Witam, z pewnością Pana ojciec powinien zmodyfikować dotychczasową dietę - w przypadku miażdżycy ogólnie rzecz ujmując należy radykalnie ograniczyć spożycie tłuszczów (zwłaszcza tych nasyconych, przewagę powinny mieć wielonienasycone kwasy tłuszczowe), podobnie należy zrezygnować ze spożycia cukrów prostych. Bardzo istotnym czynnikiem zmniejszającym poziom cholesterolu jest również zwiększenie spożycie błonnika.
Tak więc jeśli chodzi o jadłospis, który Pan tu przedstawił: twaróg jedynie chudy, dżem w ograniczonych ilościach, kiełbasa i smalec całkowicie odpada, słodzić należy niewiele, a jeśli chodzi o pieczywo to najlepiej takie ziarniste (bogate w błonnik).
To co powinien jadać Pański ojciec to: mięso - gotowane/pieczone, tylko i wyłącznie chude, co do wędlin to tylko chuda szynka; warzywa i owoce w dużych ilościach (gotowane, duszone, na surowo - nic smażonego), produkty mleczne tylko odtłuszczone (unikać raczej śmietany, kefiry i mleko niskotłuszczowe mogą być), chleb należy smarować margaryną o dużej zawartości tłuszczów roślinnych (reklamowane są takie specjalne dla osób z chorobą miażdżycową, masło odpada), jajka w małych ilościach (zwłaszcza żółtka są tu nie zalecane), oczywiście słodycze w bardzo ograniczonych ilościach. Proszę pamiętać o zakazie jedzenia potrwa smażonych/grillowanych (od czasu do czasu smażone, ale bez tłuszczu) - podstawą są potrawy gotowane, pieczone, duszone. Tata nie powinien również dużo solić - sól podnosi ciśnienie i obciąża nerki.
Oczywiście musi pozostawać pod stałą opieką lekarza prowadzącego i stosować leki według jego zaleceń. Pozdrawiam!

miażdżyca, niedokrwienie, tętnica, cholesterol, dieta a miażdżyca, zawał serca
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Miażdżyca -portal medyczny

Miażdżyca

Miażdżyca jest to choroba cywilizacyjna choroba naczyń, która polega na tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach wieńcowych, mózgowych oraz aorcie, rzadziej tętnicach kończyn dolnych. Czynniki ryzyka rozwoju miażdżycy możemy podzielić na mo...

Czytaj więcej...
Choroba niedokrwienna serca -portal medyczny

Choroba niedokrwienna serca

Choroba niedokrwienna serca czyli inaczej choroba wieńcowa, jest to objaw i skutek miażdżycy tętnic wieńcowych, czyli tętnic zaopatrujących mięsień sercowy w tlen i substancje odżywcze. Wskutek zwężenia tych naczyń dochodzi do upośledzenia przepły...

Czytaj więcej...
Nadciśnienie tętnicze pierwotne -portal medyczny

Nadciśnienie tętnicze pierwotne

Nadciśnienie tętnicze pierwotne, jest to podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, klasyfikowane na podstawie wartości mierzonych ciśnień. Nadciśnienie rozpoznawane jest przy dwóch lub więcej nieprawidłowych pomiarach ciśnienia wykonanych podczas odręb...

Czytaj więcej...

Proszę o interpretację wyników badań

Poziom cholesterolu 262,3 mg/dl HDL 146,5 mg/dl LDL 147,1 mg/dl Czy powinnam się przejmować tymi wynikami? Czy powinnam brać jakieś leki na obniżenie poziomu cholesterolu? Dziękuję Danuta

Czytaj więcej...

Podwyższone wyniki wątrobowe ALT i GGTP (camera 4)

Witam, Mam 27 lat 184 cm wzrostu i 88 kg wagi. W czerwcu 2013 roku robiąd badania kontrolne wyszedł mi podwyższony ALT - 80. Lekarka zleciła cały szereg badan wątrobowych i na żółtaczki plus USG jamy brzusznej - wszystkie badania były wporzadku o...

Czytaj więcej...

Co znaczy opis w badaniu nie wydolnej żyle piszczelowej? Czy to jest grożne dla zdrowia, jakie leczenie?

Badanie wykonano aparatem Ge LOGIQ 9 sondą liniową M12 L W badaniu usg uwidoczniono prawostronnie żyłę udową wspólną powierzchowną i głęboką żyłę podkolanową oraz żyły piszczelowe przednie, tylne i strzałkowe. Badane żyły drożne, elastyczne, po...

Czytaj więcej...

Angio-MR bez kontrastu a z kontrastem

Witam, Za parę dni mam Angio-MR tętnic mózgowych bez kontrastu. Moje pytanie brzmi: czy lekarz będzie mógł potwierdzić/wykluczyć obecność tętniaka nie stosując żadnego środka kontrastującego? Pozdrawiam.

Czytaj więcej...

Jakie leczenie,  jaka profilaktyka -miażdżyca tętnic kończyn dolnych (camera 6)

W lipcu 2012 r. z uwagi na miażdżycę tętnic kończyn dolnych miałam wykonaną arteriografię selektywną i angioplastykę tętnicy udowej powierzchniowej i podkolanowej prawej nogi z implantacją 3 stentów. Wobec nawrotu bólu w tej nodze we wrześniu 201...

Czytaj więcej...

Spadek HGB od listopada.Czy są powody do niepokoju?

Dzień dobry.Ponieważ od paru tygodni czuję się gorzej i narzekałem na spadek kondycji postanowiłem zrobić badanie krwi.I wyszły następujące wyniki WBC 8.3 ul (4-11.3) LYMPH 28.3 (25-45) MXD 7.4 (6-16) NEUT 64.3 (40-65) RBC 4.63 ul (4.2-5.6) HGB 13...

Czytaj więcej...

Interpretacja wyników Angio-MR

Witam, Technika badania: Badanie Angio-MR głowy wykonano aparatem Philiphs Ingenia 3,0T metodą TOF w rekonstrukcji MIP oraz Ven Bold. Grubość warstw 1mm. Wykonano także sekwencję zwiadowczą obrazującą mózgowie w sekw. 3D/FLAIR. Opis badania...

Czytaj więcej...