Portal medyczny WYDZIELINA SPŁYWAJĄCA PO GARDLE

Baner Główny WYDZIELINA SPŁYWAJĄCA PO GARDLE

Pragniemy poinformować, że możliwość zadawania pytań zarówno lekarzom pierwszego kontaktu jak i lekarzom specjalistom na portalu LekarzPomaga.pl zostanie wznowiona z początkiem września 2018r.
Na początku listopada 2018r. zostanie wdrożona nowa wersja portalu dająca Państwu dużo więcej możliwości kontaktu z lekarzami.

Drogi oddechowe -jamy nosowe, gardło, krtań, oraz narząd słuchu i równowagi

Wydzielina spływająca po gardle

Użytkownik:

Witam
Poniżej opisałem moje objawy oraz wyniki badań. Proszę o wskazania jakie badania najlepiej wykonać do jakiego lekarza z tym pójść oraz ewentualnie co mu zasugerować? Planuję wykonać tomografię zatok i zrobić badania na pasożyty.
Czy poniższe objawy mogą wskazywać na refluks pomimo tego, że gastroskopia nic nie wykazała? Czy poniższe objawy mogą pochodzić od przewlekłego zapalenia zatok/pasożytów? Do jakiego lekarza najlepiej iść z takimi objawami?

OBJAWY:
•Pierwsze objawy miałem około rok temu: wtedy doskwierało mi głównie uczucie przeszkody w gardle (prawdopodobnie była to ta sama wydzielina co teraz – miałem wtedy cały czas zatkany nos oraz bolała mnie głowa – prawdopodobnie zatoki). Ponadto miałem ciągłe uczucie pełności w żołądku; po zjedzeniu posiłku jedzenie się cofało; byłem u lekarza rodzinnego przepisał mi leki: Nolpaza i Metoclopramidum; po lekach było trochę lepiej ale bez rewelacji

•Ściekająca wydzielina do gardła – wydzielina stoi cały czas w gardle i nie mogę jej przełknąć ani odchrząknąć – czuje, że cały czas zalega mi w gardle; próbowałem płukania wodą z solą ale mam wrażenie że wydzielina zalega poniżej i miejsca gdzie płuczę gardło; byłem z tym u laryngologa przepisał mi: Larimax T (oleisty spray na gardło) + Flumucil do płukania gardła; praktycznie nic nie pomogło; laryngolog powiedział tylko, że przegroda nosowa kwalifikuje się do operacji; czy to może być przyczyna wszystkich objawów skoro rok temu tez miałem krzywą przegrodę nosową? (zakładam że sama się nie wykrzywiła)

•Po jedzeniu lub wypiciu czegoś mam uczucie jakby jedzenie stało mi w przełyku; czasami (bardzo rzadko) jedzenie cofa mi się; nie czuję żadnego pieczenia w przełyku czuje tylko że coś tam jest tak jakby jedzenie nie trafiało od razu do żołądka tylko najpierw dość długo stało w przełyku; dzieje się tak nawet jak zjem stosunkowo nieduży posiłek; wcześniej miałem tak, że czułem pieczenie w przełyku. Byłem z tym u gastrologa i zapisał mi syrop przeciwrefluksowy Gastrotuss oraz krople Iberogast i po tym było trochę lepiej; i dziwna sprawa bo mam wrażenie że po zrobieniu gastroskopii też się lepiej czułem

•Sucha i zwężona śluzówka w nosie – szczególnie rano; kiedyś zawsze jak wstawałem rano to miałem zatkany nos ale od jakiegoś czasu płuczę nos wodą z solą (http://zdrowie.1krok.pl/zatoki.htm) i jest już trochę lepiej jeżeli chodzi o zatkany nos; teraz biorę Sinupret oraz spray do nosa na bazie wody morskiej (Marimer) ale niewiele pomaga

•Ostatnio od czasu do czasu tworzy mi się białe „coś” w gardle nazywa się to chyba „Kamienie migdałkowe”

•Ogólnie od około roku (od momentu gdy pojawiły się pierwsze objawy) czuję się przemęczony i praktycznie cały czas lekko boli mnie głowa; czasami występuje lekki stan podgorączkowy

INNE CHOROBY

•Od dawna choruje na astmę i alergię. Od około 2,5 roku w ogóle nie brałem żadnych leków. Od około 5 miesięcy biorę w miarę regularnie leki.

BADANIA:
• Gastroskopia (robiona w czerwcu 2013 roku):
„Przełyk, linia Z, wpust i okolica podwpustowa bez zmian. Dno, trzon bez zmian. Odźwiernik, opuszka i część zstępująca dwunastnicy bez zmian. Test ureazowy ujemny”

• Badanie krwi:
MORFOLOGIA KRWI (K) [C55] PB 03-10 wyd.6/2013
METODA AUTOMATYCZNA analizator Sysmex
LEUKOCYTY [C30] 5.52 G/l 4.0-11.0
ERYTROCYTY [C02] 5.48 T/l 4.5-6.5
HEMOGLOBINA 17.2 g/dl 13.0-18.0
HEMATOKRYT 47.7 % 40-52
MCV 87 fl 77-95
MCH 31.4 pg 27-32
MCHC 36.1 ­ g/dl 32 - 36
RDW 12.3 % 11.5-14.5
PŁYTKI KRWI [C66] 220 G/l 150-400
MPV 10.4 fl 8.0-11.0
NEUTROCYTY 2.25 G/l 2.0-7.5
LIMFOCYTY 2.38 G/l 1.5-4.5
MONOCYTY 0.41 G/l 0.2-0.8
EOZYNOCYTY 0.44 ­ G/l 0.04-0.40
BAZOCYTY 0.04 G/l

Informacje dodatkowe:

-

Załączniki:

-

Jeżeli Ty również masz problem z wydzieliną spływająca po gardle -zapytaj koniecznie naszego lekarza jaka może być tego przyczyna w Twoim przypadku i czy możesz temu jakoś zaradzić... ZAPYTAJ LEKARZA >>

Lekarz:

Witam, pewnie niewiele będę w stanie pomóc, ponieważ był Pan już u tych specjalistów, których osobiście bym Panu doradził, czyli u gastrologa i laryngologa. Jeżeli chodzi o badania, które moim zdaniem powinien Pan jeszcze wykonać to jest to rzeczywiście tomografia zatok, dodatkowo wymaz z gardła i wymaz z nosa - oczywiście po otrzymaniu wyników trzeba będzie jeszcze raz pokazać się u laryngologa. Jeśli chodzi o badanie w kierunku pasożytów to nie uważam, aby było ono konieczne, to nie są typowe dla infestacji pasożytniczej objawy, a poziom eozynocytów jest nieco podwyższony raczej z powodu alergii niż pasożytów. Jeżeli chodzi o refluks to tak naprawdę badaniem, które rozstrzyga o jego występowaniu jest pH-metria przełyku, więc ewentualnie gastrolog mógłby Pana skierować na nią skierować, ale nie jestem przekonany czy ono coś wykaże ponieważ stosował Pan już leki "na refluks" i pisze Pan, że nie było większej poprawy. No ale można to badanie ewentualnie wspólnie z gastrologiem rozważyć. Myślę, że to wszystko co w tej sytuacji pozostaje jeszcze do sprawdzenia. Pozdrawiam!

wydzielina, gardło, ból głowy, morfologia, zatoki, refluks
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Choroba refluksowa przełyku (GERD) -portal medyczny

Choroba refluksowa przełyku (GERD)

Choroba refluksowa przełyku (GERD) charakteryzuje się występowaniem charakterystycznych dolegliwości lub uszkodzeniem błony śluzowej przełyku spowodowanym patologicznym zarzucaniem zawartości treści żołądkowej do przełyku wskutek niesprawnego mech...

Czytaj więcej...

Proszę o pilną interpretację wyników morfologii krwii

Dzień dobry mam 25 lat i od pewnego czasu czuję się bardzo osłabiona i zmęczona. Mama wrażenie, że na nic nie mam siły. Byłam u lekarza rodzinnego, który zlecił mi morfologię krwi. Dzisiaj odebrałam wynik ale wizytę u lekarza mam dopiero za 3 dni ...

Czytaj więcej...
Ból głowy -portal medyczny

Ból głowy

Ból głowy jest objawem, który może świadczyć o różnych procesach chorobowych i jest jednym z najczęstszych powodów wizyt u lekarza. Może być odczuwalny wewnątrz czaszki, na powierzchni skóry, twarzy lub w okolicy oczodołów i skroni. W większości p...

Weryfikacja merytoryczna:
lek. Magdalena Pikul
Czytaj więcej...

Przewlekły kaszel z wydzieliną, ból w płucach

Witam! Mam 21 lat i od roku cały czas kaszlę. Najczęściej kaszel jest suchy ale czasami zdarza mi się odkrztusić żółtawo-zieloną wydzielinę. Nie palę papierosów. Byłam kilka miesięcy temu u lekarza rodzinnego i zalecił mi syrop pyrosal. Stosując g...

Czytaj więcej...

Lepka, gęsta wydzielina w gardle

Witam, mam 17 lat i nie pamiętam odkąd męczę się wydzieliną w gardle. Z tej przyczyny co jakiś czas odchrząkam, odkaszlnę ten śluz. Mam wieczny kaszel, mało nasilony ale w dłuższej perspektywie bardzo męczący.Mam stwierdzony refluks, biorę na nieg...

Czytaj więcej...

Ciągła gęsta i lepka wydzielina w gardle i katar (camera 1)

Od września ubiegłego roku po przeziębieniu została mi jakaś flegma, wydzielina w gardle i katar. To wygląda jakbym miał katar w gardle. Ciągle muszę to odcharkiwać i wypluwać bo nie da się tego inaczej stamtąd usunąć. Gdy to połykam, jeszcze bar...

Czytaj więcej...

Morfologia

Witam serdecznie Poproszę o informację, czy coś niepokojącego wynika z moich badań krwi. Czy powinnam zrobić jakieś inne dodatkowe badania? Z góry serdecznie dziękuję

Czytaj więcej...

Powiększone węzły chłonne, wysokie LDH i monocyty, niskie neutrofile

Dzień dobry, Mam 33 lata. Od kilku miesięcy obserwuję u siebie powiększone niebolesne węzły chłonne na szyi przy żuchwie (nie potrafię jednak określić od kiedy dokładnie są powiększone. Wykluczono by były spowodowane chorobą zębów), zwłaszcza po ...

Czytaj więcej...

Nawracające nudności

Witam serdecznie. Mam 37 lat i od kilku miesięcy dokuczają mi wciąż powracające nudności ( bez wymiotów). Oprócz nudności odczuwam stojącą "kulkę" w gardle , uczucie podchodzenia treści pokarmowej do gardła , czasami pojawia się zgaga i chrypka. O...

Czytaj więcej...

Wynik badania patomorfologicznego (camera 1)

Bardzo proszę o interpretacje wyniku badania patomorfologicznego ucha "fragmenty ziarniny zapalnej częściowo resorpcyjnej z obecnością złuszczonych komórek nabłonka wielowarstwowego rogowaciejącego" - o czym świadczy taki wynik, z góry dziękuję za...

Czytaj więcej...