Onkolog Online, Onkologia Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Onkolog Online, Onkologia

Choroby nowotworowe

Postępowanie dalsze po operacji raka płuc (camera 1)

Witam Pani Aniu, Jakiś czas temu udzieliła mi Pani informacji dla mojego Taty [..usunięte przez administratora..] Tato jest po operacji usunięcia guza gruczołowego G 1 Chciałbym prosić o dalsze sugestie . Najcięższe pytanie jakie wg Pani są rokowania. Dołączam opis . Pozdrawiam [..usunięte przez administratora..]

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Badanie krwi. Czy to nowotwór? (camera 1)

Witam serdecznie córka ma 3 latka mamy taką morfologie. Córka ma zespół Nijmegena. Bardzo się boję że to nowotwór A lekarz dopiero w poniedziałek. Bardzo się boję bo jeśli to coś poważnego. Proszę o pomoc Morfologia krwi C53-W1 Krwinki białe - WBC 5,6 *103/µl 4,5 — 13,0 Krwinki czerwone - RBC ↓ 4,26 *106/µl 4,30 — 5,50 Hemoglobina...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Guzek w nadobojczyku prawym

Witam ! proszę o jakąś wskazówkę odnośnie mojego problemu i dotychczas wykonanych badan. od 2 msc mam w prawym nadobojczyku guzek gdy leżę chowa się on tak jakby pod kość obojczyka jak podniosę rękę do góry wychodzi na wierzch . Mam wykonana morfologie jest wręcz idealna żadnych odchyleń od norm prócz OB które wynosi 22 i Crp wynoszące 14.8 byle...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Powiększone węzły chłonne na potylicy

Witam, od soboty mam powiększone dwa węzły chłonne na potylicy (dokładnie w tym miejscu co jest guzowatość potyliczna). Nie przekraczają 1cm. Są podobne około 25mmx75mm. Pani onkolog daje mi wybór, mogę wyciąć ale nie muszę bo nie przekraczają normy czyli tego 1 cm. Radiolog mnie wyśmiał, że przy takich węzłach podejrzewam chłoniaka i że chcę us...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Guzek w nadobojczyku prawym

Witam ! proszę o jakaś wskazówkę odnośnie mojego problemu i dotychczas wykonanych badan. od 2 msc mam w prawym nadobojczyku guzek gdy leżę chowa się on tak jakby pod kość obojczyka jak podniosę rękę do góry wychodzi na wierzch . Mam wykonana morfologie jest wręcz idealna żadnych odchyleń od norm prócz OB które wynosi 22 i Crp wynoszące 14.8 byle...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Guzek w nadobojczyku prawym

Proszę o jakaś wskazówkę odnośnie mojego problemu i dotychczas wykonanych badan. od 2 msc mam w prawym nadobojczyku guzek gdy leżę chowa się on tak jakby pod kość obojczyka jak podnoszę rękę do góry wychodzi na wierzch . Mam wykonana morfologie jest wręcz idealna żadnych odchyleń od norm procz OB które wynosi 22 i Crp wynoszące 14.8 bylem u leka...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Markery nowotworowe Ca72-4

Wykonałam badania krwi robiąc markery nowotworowe CA72-4 wyszedł 15 . Zaniepokojona następnie wykonałam po tygodniu 5,66 HE4 - 33,5 , Cyfra 21-1 - 0,96 ; AFP 1,73 ; CRP

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii

Wynik badania histopatologicznego po resekcji tarczycy z powodu raka brodawkowatego

Dzień dobry-proszę o interpretację wyniku histpat po resekcji tarczycy z powodu raka brodawkowatego.Materiał to 1.tarczyca w całości i wynik makrosk.to:tarczyca 6,2x5,4x4cm,na granicy pp i cieśni guz lity kremowy 1,2x1,2x0,9cm,cieśń niezmieniona,i wycinki to guz w całości,dolny biegun pp,płat prawy i lewy.Wynik mikroskopowy to:rak brodawk. waria...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Anna Posmykiewicz

Specjalista chorób dzieci

Wynik badania histopatologicznego, tarczyca

Witam-proszę o wyjaśnienie hist pat po resekcji tarczycy z węzłami okołotchawicznymi z powodu raka brodawkowatego. Miejsce pobrania 1. tarczyca w całości i wynik makroskopowy-wymiary 6.2x5x4cm,na granicy cieśni i pp guz lity kremowy 1,2x1,2x0,9,niezmieniona cieśń.Wynik mikroskopowy-rak brodawkowaty wariant klasyczny pTNM to pT1b ( co to znaczy?)...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jakub Niedomagała

Specjalista medycyny rodzinnej

Interpretacja wyniku badania PET - nowotwór prostaty (camera 1)

Witam, Bardzo proszę o interpretację wyniku badania PET. Tata miał operację prostatektomii w marcu 2017. W tym czasie miał MRI oraz scyntygrafię kości - wyniki były w porządku.W okresie tym miał wahania PSA - lekarz urolog nie potrafił stwierdzić przyczyn. PSA miało wartości 0,02, 0,06 itp. Przygotowuje się teraz do radioterapii. W związku z tym...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Katarzyna Gaweł

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z gastroenterologii