LekarzPomaga.pl - V KOŚĆ ŚRÓDSTOPIA BRAK WIDOCZNEJ CECHY POWSTAWANIA KOSTNINY PO 5 TYG

Układ kostno-stawowy i mięśniowy -złamania kości, urazy mięśni, zwyrodnienia stawowe

V kość śródstopia brak widocznej cechy powstawania kostniny po 5 tyg

Odpowiedzi udzielił:
lek. Jan Wasielewski

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji z Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu

Opublikowano:

Użytkownik:

Dzień dobry jestem 5 tyg po złamaniu 5 kości śródstopia bez przemieszczenia, lekarz wykonał rtg na którym nie widać zrostu, zrobiłem prywatnie usg stawu skokowego i lekarz powiedział ze widzi 2mm szczelinę miedzy odcinkami złamanej kości bez cechy widocznej powstawania kostniny. Mam pytanie czy po 5 tyg jest sens czekać jeszcze ze 3 tyg czy od razu przeprowadzać zabieg zespolenia śrubami?. Na ile wiarygodne są badania USG? Kość znajduje się idealnie ustawiona do siebie bez przemieszczenia

Informacje dodatkowe:

Złamanie śródstopia 5 kość bez przemieszczenia

Tagi publikacji: kość śródstopia, złamanie nogi, stopa, obrzęk pourazowy, zrastanie stopy po złamaniu, zginanie stopy, kostnina, brak kostniny

Lekarz:

Badanie USG nie ma zastosowania w ocenie zrostu kostnego. Brak przemieszczeń jest ważnym atutem w ustawieniu odłamów i zwiększa szanse poprawnego zrostu kości.
Należy pamiętać, że zabieg zawsze ma swoje ryzyko i możliwe powikłania, dlatego w momencie dobrego ustawienia odłamów wskazane jest kontynuowanie leczenia zachowawczego. Warto zauważyć, że zespolenie nie powoduje, że kość nagle jest zrośnięta, śruby stabilizują odłamy, ale to Pana organizm i tak musi wygoić złamanie oraz po zabiegu dodatkowo ranę po operacji. Dlatego w mojej ocenie na podstawie Pana opisu warto poczekać.
pozdrawiam

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi