Portal medyczny HORMONY TARCZYCY - 6-MIESIĘCZNA DZIEWCZYNKA

Baner Główny HORMONY TARCZYCY - 6-MIESIĘCZNA DZIEWCZYNKA

Pragniemy poinformować, że możliwość zadawania pytań zarówno lekarzom pierwszego kontaktu jak i lekarzom specjalistom na portalu LekarzPomaga.pl zostanie wznowiona z początkiem września 2018r.
Na początku listopada 2018r. zostanie wdrożona nowa wersja portalu dająca Państwu dużo więcej możliwości kontaktu z lekarzami.

Choroby wieku dziecięcego

Hormony tarczycy - 6-miesięczna dziewczynka

Użytkownik:

Dzień dobry,
wykonałam córeczce badania w kierunku hormonów tarczycy. Dziecko jest zdrowe i rozwija się prawidłowo. Badania zrobiłam profilaktycznie.
Oto wyniki:
TSH - 2,6 (0,38-6,1)
FT4 - 11,2 (9,0-20,0)

Niestety, podane przez laboratorium normy dotyczą osób dorosłych. Martwi mnie niskie stężenie FT4 (normy dla dzieci są chyba wyższe, a ten poziom i tak wydaje się niski nawet jak dorosłą osobę). Czy powinnam udać się z dzieckiem do endokrynologa? Po porodzie dziecko miało wykonane badania przesiewowe w kier. hipotyreozy i wyniki były w normie.

Informacje dodatkowe:

-

Załączniki:

-

Lekarz:

Witam, te wyniki są prawidłowe dla 6 miesięcznego dziecka, tak więc tarczyca funkcjonuje prawidłowo. Normy są raczej odpowiednie do wieku, gdyż u dorosłych prawidłowe TSH maksymalnie wynosi 4,5, a tak wysoka norma dotyczy właśnie dzieci. Podobnie jest z FT4. Tak więc nie ma powodu do niepokoju i nie trzeba konsultować się w tej sprawie z endokrynologiem. Pozdrawiam!

hormony tarczycy, tarczyca, badanie tarczycy u dziecka, tsh u dziecka
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Niedoczynność tarczycy -portal medyczny

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy jest to zespół objawów wywołanych niedoborem hormonów tarczycy, co powoduje uogólnione spowolnienie procesów metabolicznych organizmu. Niedoczynność tarczycy może występować jako wrodzona lub nabyta. Postać wrodzona spowodow...

Czytaj więcej...
Nadczynność tarczycy -portal medyczny

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy czyli zwiększenie wydzielania hormonów tarczycy, które przekracza zapotrzebowanie tkankowe.  Nadczynność tarczycy możemy podzielić na postać pierwotną, czyli tarczycową, przebiegającą ze zmniejszonym poziomem TSH, oraz po...

Czytaj więcej...

Proszę o interpretację wyników badania hormonów tarczycy

Witam, Bardzo proszę o szczegółową interpretację wyników, które były wykonywane z powodu tego, iż jestem w ostatnim czasie bardzo senna, osłabiona i wszystko mnie drażni. Odnoszę wrażenie również, że bardziej wypadają mi włosy i że moja skóra jest...

Czytaj więcej...

Odczyt wyników (camera 4)

Czy wyniki jednoznacznie stwierdzają nadczynność tarczycy i czy to Hashimoto?

Czytaj więcej...

Niski poziom estradiolu, za wysoki 17-OH -rogesteronu a wypadanie włosów

Ma 31 lat, od ok. 8 lat wypadają mi włosy, a od 3 lat-rzęsy. Dermatologicznie, endokrynologicznie, okulistycznie wszystko jest w porządku, co prawda mam lekką niedoczynność tarczycy, ale przyjmuję regularnie euthyrox 25 mg(anty TPO, anty TG, usg ...

Czytaj więcej...

Niski poziom ft3

Witam jestem w 18 tc mam 34 lata Proszę o interpretację wyników tsh 2.22 ft3 3,06 (4.00- 8.30) ft4 13,60 (10.60-19.40) biorę eutyrox 50. Czy tak niski poziom ft3 może wpłynąć na zdrowie dziecka

Czytaj więcej...

Proszę o interpretacje wyników

Proszę o interpretacje wyników: TSH 5,21 (0,27-4,2) fT4 1,49 (0,92-1,70) fT3 5,49 (2-4,40) ANTY -TPO 16,05 (0-34) Czekam jeszcze na USG tarczycy- za kilka dni. Wiele objawów wskazujących na niedoczynność. Zdobyłam ksero kartoteki le...

Czytaj więcej...

Niedoczynność tarczycy, niedowaga, nie mogę przytyć, mimowolny stres, parcie na mocz

Witam, Mam dość poważny problem z niedowagą. Przy wzroście 170cm ważę 46 kilo. Waga nie rusza się ani trochę mimo urozmaiconej diety, dużego apetytu, odżywek ensure (od dwóch tygodni pije dwa koktajle dziennie). Zawsze byłam dość drobną osobą, waż...

Czytaj więcej...

Ciąża a wyniki hormonów tarczycy

Witam, jestem w prawie 7 miesiącu ciąży, raczej nie miałam przedtem problemów z tarczycą (chyba, że o nich nie wiem). Profilaktyczne USG tarczycy przed ciążą było prawidłowe, widoczna jedynie zmiana normoechogeniczna, która według lekarza badające...

Czytaj więcej...

Guzy tarczycy

BAC tarczycy pod kontrolą USG nakłucie 3lub więcej zmian Tarczyca płat lewy obraz mikroskopowy odpowiada zmianie typu-zmiana łagodna-wole guzkowe częściowo torbielowate z metaplazją oksyfilną,pojedyńcze limfocyty (nie można wykluczyć wstępnej fazy...

Czytaj więcej...