HORMONY U DZIECI Portal medyczny

Baner Główny HORMONY U DZIECI

Choroby wieku dziecięcego

Hormony u dzieci

Użytkownik:

Witam Serdeczni. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badań u mojego 8l syna Mój syn od pewnego czasu mimo diety tyje ,przy wzroście 134cm waży 42kg. Lekarz endokrynolog do którego się zgłosiliśmy zlecił szereg badań hormonalnych w tym również profil steroidowy .Badania wykonaliśmy i mamy już wyniki oprócz profilu , niestety wizytę mamy dopiero na październik dlatego piszę tu z prośbą o poradę . U mojego syna oprócz problemów hormonalnych są również problemy z nieprawidłową glikemią ,ale nie objawia się to tak jak zazwyczaj przy cukrzycy. Na czczo i w nocy najczęściej cukry są podwyższone ( na czczo do 120 a nie raz wyżej a od 23.00 w nocy nagłe skoki czyli np. z 160 do 110 w ciągi 30 min do godz. Bywa też tak że przez jakiś czas poziom cukru jest w normie i następuje taki nagły skok cukru do nawet po wyżej 400%.)Gdy poziom cukru u syna wzrasta to on robi się bardzo głodny , mówi że mu słabo boli go brzuch i zaczyna się bardzo pocić i to tak jak by go ktoś wodą polewał. Gdy tylko zje to po około 30 min poziom cukru spada . Zaznaczę ze mój syn nie jada słodyczy a to dlatego że po słodkim cukier mu bardzo spada nieraz po niżej 60%w dodam że u syna jest również podejrzenie cukrzycy . Syn jest urodzony z ciąży cukrzycowej .Urodził się z "guzem"(tak mi powiedziano wówczas) nadnercza prawego który pękł powodując wylewy do nadnerczy . W ciągu 2 lat zagrożenie minęło i podobno się wszystko unormowało. Około półtorej roku temu wykonaliśmy kontrolne USG j.b. i okazało się ze jest nowa zmiana 16mm/11mm na prawym nadnerczu. Po około kolejnych 6 mies powtórzyliśmy badanie i potwierdziło poprzednie USG. Skierowano nas do endokrynologa i tu zaczyna się właśnie moje pytanie w związku ze zleconymi badaniami.W Maju t.r.wykonaliśmy takie badania : DHEA so4 -124ug/DL , KORTYZOL 13,91 ug/DL ,CEA-1,49ng/ml,17OHP-0,99ng/ml , w Lipcu TSH-5,83ulU/ml, WITMINA D3-16.5ng/ml,TRÓJGLICERYDY-148.0mg/dl,HEMOGLOBINA A1C-5,5%, OGTT RANO 92,1H po GLUKOZIE 75g 74% ,2H 87%( DO POWTÓRZENIA) w Sierpniu , ANDROSTENDION-0,52ng/ml ,DHEA-2,225ng/ml, 17OHP-2,35ng/ml,TRÓJGLICERYDY-134,7 mg/dl, TSH-4,542ulU/ML,FSH-0,47mlU/ml,LH-0,03mlU/ml, PROLAKTYNA -9,58ng/ml, KORTYZOL-15.0ug/dl, DHEA SO4-132ug/dl.Proszę o pomoc w interpretacji powyższych wyników oraz jeśli to możliwe podanie norm do wieku ( 8lat chłopiec). Czy te wyniki świadczą o jakiejś poważnej chorobie czy nawrocie choroby z czasu noworodkowego ?

Informacje dodatkowe:

W Maju t.r.wykonaliśmy takie badania : DHEA so4 -124ug/DL , KORTYZOL 13,91 ug/DL ,CEA-1,49ng/ml,17OHP-0,99ng/ml , w Lipcu TSH-5,83ulU/ml, WITMINA D3-16.5ng/ml,TRÓJGLICERYDY-148.0mg/dl,HEMOGLOBINA A1C-5,5%, OGTT RANO 92,1H po GLUKOZIE 75g 74% ,2H 87%( DO POWTÓRZENIA) w Sierpniu , ANDROSTENDION-0,52ng/ml ,DHEA-2,225ng/ml, 17OHP-2,35ng/ml,TRÓJGLICERYDY-134,7 mg/dl, TSH-4,542ulU/ML,FSH-0,47mlU/ml,LH-0,03mlU/ml, PROLAKTYNA -9,58ng/ml, KORTYZOL-15.0ug/dl, DHEA SO4-132ug/dl.Proszę o pomoc w interpretacji powyższych wyników oraz jeśli to możliwe podanie norm do wieku ( 8lat chłopiec). Czy te wyniki świadczą o jakiejś poważnej chorobie czy nawrocie choroby z czasu noworodkowego ?

Lekarz:

Witam, niestety aby prawidłowo zinterpretować te wartości muszę znać normy podane na wynikach - każde laboratorium ma inne wartości referencyjne w zależności od metody badania i bez tego mogę się do nich odnieść jedynie orientacyjnie. Powinny być one napisane obok wyniku (wtedy kiedy to konieczne laboratorium zamieszcza także normy w zależności od wieku i płci) - proponuję zamieścić zdjęcia. Proszę również napisać czy kortyzol był pobierany w godzinach rannych i wieczornych (i który wynik jest z której godziny)? czy razem z testem obciążenia glukozą badany był poziom insuliny? czy faktycznie zdarzało się, że poziom glukozy na glukometrze wynosił 400 mg% - co na to endokrynolog?

Użytkownik:

Witam
Insuliny miał robione i podobno są w normie choć troszkę za niskie. Natomiast normy podane na wynikach badań są to normy u osób DOROSŁYCH i nie kazano się sugerować nimi dlatego ich nie podaję .
Co do pomiarów cukru glukometrem to owszem zdarzyło się ponad 400 ale taki wynik był jedynie raz natomiast po wyżej 300 było już kilkakrotnie . Dodam że zawsze przed pomiarem syn myje ręce a jeśli wynik jest wyższy niż 160 robimy pomiar drugi na kolejnym glukometrze i niestety jest taki sam lub różni się o 5-10 %. Wracając do badań hormonalnych to normy z tego co mówiono mi w szpitalu u dzieci jeśli chodzi o badania hormonalne dotyczące TSH,DHEA so4,DHEA,17OHP,WitD3,Trójglicerydy,są takie : TSH>0,58-3,59 ulU/ml ,u mojego syna w pierwszym badaniu było 5,83 ,a w drugim badaniu 4,542ulU/ml , DHEA so4 > po niżej 85 ug/dl , u mojego syna w pierwszym badaniu było 124,0 a w drugim 132,0,DHEA również norma jest po niżej 1,79ng/ml a u mojego syna 2,225 , 17OHP norma 0,2-0,9ng/ml a u mojego syna było w pierwszym badaniu 0,99 ,natomiast w drugim 2,35ng/ml WitD3 20,0-50,0ng/ml u mojego syna jest 16,5ng/ml , trójglicerydy norma po niżej <75 a u mojego syna w pierwszym badaniu 148 a w drugim nieco spadło 134.7.Co do reszty badań czyli FSH i LH to również nie są prawidłowe gdyż są za niskie bo LH<0,03 a FSH<0,47biorąc pod uwag podane normy dla dorosłych . Przesyłam zdj wyników .

Załączniki:
Lekarz:

Jeżeli chodzi o test obciążenia glukozą to krzywa cukrowa jest "płaska" co może sugerować insulinooporność. Jeżeli równocześnie przy OGTT wykonano by także krzywą insulinową to mielibyśmy co do tego pewność. Insulinooporność często towarzyszy otyłości i z czasem może prowadzić do cukrzycy typu 2. Często przy stwierdzeniu insulinooporności endokrynolodzy włączają do leczenia (nawet u dzieci) metforminę - lek stosowany w cukrzycy mający zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę, dodatkowo ma korzystne działanie gdyż wspomaga utratę masy ciała. Jeżeli endokrynolog uzna za wskazane zaleci ten lek, oczywiście musi się również odnieść do tych wysokich wartości glikemii stwierdzanych przygodnie glukometrem, ale prawdopodobnie ma to związek z insulinoopornością, tym bardziej, że poziom hemoglobiny glikowanej jest prawidłowy.
Jeżeli chodzi o pozostałe wyniki badań hormonalnych to kortyzol, o ile był badany w godzinach porannych, mieści się w normie (norma zwykle do około 19 ug/dl), ale samo pojedyncze oznaczenie kortyzolu jeszcze niewiele wnosi, bo ważny jest dobowy rytm kortyzolu, czyli oznaczenie go w godzinach rannych i wieczornych. Sądzę patrząc na te wyniki, że byłby on w normie i dziecko nie ma hiperkortyzolemii, ale musi się do tego odnieść endokrynolog.
Gospodarka hormonalna tarczycy nie budzi niepokoju - TSH w tym wieku może wynosić do około 5-6.
Hormony płciowe - LH i FSH nie są za niskie - są w normie dla wieku, bo dziecko jeszcze nie zaczęło dojrzewać, dopiero w momencie pokwitania zaczną się podwyższać.
Pozostałe hormony jak androstendion (norma ok. 0,02 - 0,9 ng/ml), dhea-s ( norma dla wieku do ok.210 ug/dl), prolaktyna (norma do ok 20 mg/ml) są w normie. Nieznacznie podwyższony jest poziom 17-OH -progesteronu w drugim badaniu (zwykle norma do ok 1,5), ale w pierwszym był w normie, więc raczej nie ma to raczej większego znaczenia (ostateczna ocena po uzyskaniu profilu steroidowego). Trójglicerydy są powyżej normy, co wynika zapewne z nadwagi, a poziom witaminy D u większości osób jest obniżony i po prostu w sezonie zimowym wymaga suplementacji.
Z ostateczną diagnozą trzeba oczywiście poczekać do czasu uzyskania profilu steroidowego w moczu - pozwoli on między innymi stwierdzić czy zmiana stwierdzona w nadnerczu jest czynna hormonalnie, czy wymaga jakiegoś leczenia, czy jedynie obserwacji, oraz czy ogólnie są jakieś zaburzenia hormonów steroidowych.
Póki co jednak poza zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (które dziecko na pewno ma, a głównie można tu podejrzewać insulinooporność) oraz hipertrójglicerydemią, nie stwierdza się innych istotnych nieprawidłowości w wykonanych badaniach. Oznacza to, że głównym leczeniem musi być odpowiednio dobrana i przestrzegana dieta oraz regularna aktywność fizyczna. Do rozważenia po konsultacji z endokrynologiem jest włączenie metforminy. I oczywiście trzeba czekać na profil steroidowy. Pozdrawiam!

hormony u dzieci, ból brzucha, cukrzyca u dziecka, ciąża cukrzycowa

Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi