Portal medyczny MORFOLOGIA

Baner Główny MORFOLOGIA

Pragniemy poinformować, że możliwość zadawania pytań zarówno lekarzom pierwszego kontaktu jak i lekarzom specjalistom na portalu LekarzPomaga.pl zostanie wznowiona z początkiem września 2018r.
Na początku listopada 2018r. zostanie wdrożona nowa wersja portalu dająca Państwu dużo więcej możliwości kontaktu z lekarzami.

Choroby wieku dziecięcego

Morfologia

Użytkownik:

WItam serdecznie
syn ma już kilka badań krwi za sobą chciałabym sie skonsulotwać.
ostatnie wyniki badań

Maj 2015

(WBC) 6,4 K/uL [5.5 - 14]
(RBC) 5,48 M/uL 5 [3.9 - 5.3]
(HGB) 13,7 g/dL [11 - 14]
(HCT) 39 % [34 - 42]
MCV 71,2 fL 6 [75 - 87]
MCH 25 pg [24 - 31]
MCHC 35,1 g/dL [32 - 36]
RDW 13,6 % [11 - 16]
(PLT) 281 K/uL [150 - 400]
MPV 11,6 fL [9 - 13]
PDW 14,1 fL [9 - 17]
P-LCR 37 % [13 - 43]
PCT 0,33 % [0.15 - 0.45]

kwiecien 2015

Żelazo(s) 77,3 μg/dl [59 - 158]

Wbc 13,94 (5.5-14)
Rbc 5.02 (3.9-5.3)
Hgb 12.7 (11-14)
Hct 36,4 (34-42)
Mcv ( -)72,5 ( 75-87)
Mchc 25,3 (24-31)
Rdw 13,8 (11-16)
Plt 281 ( 150-400)
Mpv 11,3 (9-13)
Pdw 13,6 (9-17)
P-lcr 35,8 (13-43)
Pct 0,32 (0,15-0,45)

pazdziernik 2014

(WBC) 9,43 K/uL [5.5 - 14]
(RBC) 5,22 M/uL [3.9 - 5.3]
(HGB) 13,2 g/dL [11 - 14]
(HCT) 38,2 % [34 - 42]
MCV 73,2 fL 6 [75 - 87]
MCH 25,3 pg [24 - 31]
MCHC 34,6 g/dL [32 - 36]
RDW 13,3 % [11 - 16]
(PLT) 374 K/uL [150 - 400]
MPV 10,2 fL [9 - 13]
PDW 12,3 fL [9 - 17]
P-LCR 26,5 % [13 - 43]
PCT 0,38 % [0.15 - 0.45]


Jaki może być powód że MCV jest ciągle obnizone?
czy tak obniżone MCV i podwyższone RBC ( ponad norme) może być spowodowane powazną chorobą?? myślałam o niedoborze żelaza ale jest w normie. Ponadto syn ma podwyższony aspat ( 52 obecnie, 3 tyg wcześniej 53) Aspat na diecie spadł z 37 na 20. Wykluczyliśmy mięśnie bo CPk wyszło w normie. Syn jest pogodnym dzieckiem ruchliwym, czasami w ciągu dnia narzeka na bóle nóżek w nocy mocno sie poci. Ma skłonnośc do siniaków ale głownie na nogach w innych miejscach nie zauważyłam. Bardzo prosze o wskazówki.

Poprawka----------
Witam serdecznie dzisiaj wysłałam do państwa zapytanie w związku z wynikami syna niestety wkradł sie błąd miało być "alat spadł z 37 na 20" a napisałam aspat. Czy można to jakos poprawić?? bo wtedy pytanie zadanie nie bedzie mialo zbytnio sensu. pytałam o synka urodzonego w 2011

Informacje dodatkowe:

-

Załączniki:

-

Lekarz:

Witam, na chwilę obecną nie ma powodu do obaw jeśli chodzi o te odchylenia on normy, nie są one duże i przy prawidłowych pozostałych parametrach morfologii nie mają one większego znaczenia (nie świadczą o jakiejś poważnej chorobie). Proponowałabym jedynie skontrolować ponownie badanie za 2-3 miesiące - jeżeli wyniki będą zbliżone to nie ma powodu do obaw, a gdyby nastąpiło znaczne pogorszenie to wtedy ewentualnie można skonsultować się z hematologiem. Dodatkowo proponuję wzbogacić dietę dziecka w produkty z większą zawartością żelaza - poziom żelaza we krwi jest w normie, ale bliżej dolnej granicy, a jednak najczęstszą przyczyną mikrocytozy (obniżonego MVC) jest właśnie niedobór żelaza, więc wzbogacanie diety dziecka w żelazo nie zaszkodzi. Pozostałe parametry morfologii nie budzą niepokoju. Pozdrawiam!

morfologia u dziecka, badanie krwi dziecka, obniżone mvc
Opublikowano:

Zadaj pytanie lekarzowi

Zadaj pytanie lekarzowi

Przeczytaj także:

Interpretacja wyników - limfocyty (camera 1)

Witam, Bardzo proszę o wstępną interpretację wyników badań mojego synka. Dziecko dosyć często choruje (chodzi do przedszkola), przy czym obecnie przebywa w domu (spacery itd) i jest zdrowy (dwa tygodnie od ostatniej infekcji). Do 3 r. ż. prakt...

Czytaj więcej...

Pogarszająca się morfologia krwi. (camera 3)

Dzień dobry, Od urodzenia syn nie miał wyników morfologii w normie. Ostatnio wyniki są coraz gorsze. Proszę o opinię. Syn chętnie je, ma niekiedy dni słabszego apetytu. Staram się, by jadł dużo pożywienia bogatego w żelazo.Syn ma 17 miesięcy. Prz...

Czytaj więcej...