Portal medyczny Pediatria

Baner Główny Pediatria

Pragniemy poinformować, że możliwość zadawania pytań zarówno lekarzom pierwszego kontaktu jak i lekarzom specjalistom na portalu LekarzPomaga.pl zostanie wznowiona z początkiem września 2018r.
Na początku listopada 2018r. zostanie wdrożona nowa wersja portalu dająca Państwu dużo więcej możliwości kontaktu z lekarzami.

Choroby wieku dziecięcego

Poziom testosteronu u dziecka

Witam. Na ostatniej wizycie u pediatry Pani doktor zwróciła uwagę na nadmierne owłosienie naszego czteroletniego synka. Zleciła kontrolę u endokrynologa. Umówiliśmy się więc na prywatną wizytę u specjalisty. Pani endokrynolog po oględzinach dziecka zleciła badanie testosteronu. Wykonaliśmy to badanie. Wynik był poniżej normy, tj. 2,50 ng/dl przy...

Czytaj więcej...

Słuch - uszkodzenia

Witam Mam w domu dwutygodniowego noworodka. Dzisiaj słuchałyśmy muzyki z odtwarzacza cd, nagle cos sie stało i z głośnika dobiegł pisk. Zanim zorientowałam się co się stało i dobiegłam, żeby wyłączyć odtwarzać mogło minac jakieś 10-15sekund. Córeczka nie obudziła się nawet, miała czapeczkę na głowię , ale martwie się czy nie mogło to jej uszko...

Czytaj więcej...

Wyniki morfologii

Witam, odebrałam dzis wyniki morfologii synka (4 lata). Zaniepokoil mnie wynik rozmazu met. Schilinga: Gran paleczkowe 1% przy normie 3-6% Poza tym wszystko w normie? Gran segmentowane 47% norma 25-60% Gran kwasochlonne 1% norma 1-5% Limfocyty 47% norma 25-50% Leukocyty 10,5 norm 5,5-15,5 Erytrocyty 4,6 norm 3,9-5 Hemiglobina 13,1...

Czytaj więcej...

Chrypa u rocznego dziecka

Witam, Dzisiaj rano córka obudziła sie z chrypą (nigdy wcześniej takiej aż nie miała). Nie ma żadnych innych objawów tylko chrypa, lekko zmieniony głos, a jak płacze to tak trochę pieje. Temperatura 36,5, nie kaszle nie ma kataru. No i nie bardzo chce jeść. Wychodzą jej też zęby dość intensywnie. Czy to może być krtań? Obserwować czy lecie...

Czytaj więcej...

Hematologia

Proszę o interpretacje badań: WBC 3,8 (4-10) RBC 4,51 (4,4-5,6) HGB 12,4 (12,8-15,3) HCT 37,6 (36-46) MCV 83,4 (78-95) MCHC 33 (31,5-35) PLT 252 (200-450) NEU 1,1 (1,5-6) LYM 2,3 (1,5-5) MON 0,3 ( 0,2-1,3) EOS 0,1( 0-0,6) NEU% 29,3 (35-55) LYM% 60,7 (20-45) MON% 6,7 ( 0-14) EOS% 3,1 (0-5) BAS% 0,2 (0-1,5) Rozmaz krwi obwodowej...

Czytaj więcej...

Padaczka u dziecka

Dzien dobry moj syn ma zrywy miesni do 12 razy przy zasypianiu mial eeg glowy we snie i wydzly jakies iglice po prawej stronie czy to oznacza padaczke bardzo mnie to martwi bo niechciałabym tego zgory dziekuje za odpowiedz

Czytaj więcej...

Bardzo wysokie dhea s u dziecka (camera 3)

Moja 4,5 letnia córka ma 117 cm i 35 kg. jest teraz pod opieka dietetyczki. Zrobilam jej badania i martwi mnie pewien wynik. M niewielkie podwyzszenie kortyzolu ,za niską insulinę i ten najgorszy wynik czyli dhea s... Jej wynik to 42.3 gdzie norma pisze 19. .wszytskie inne badania są dobre. Bardzo sie martwie i boje.

Czytaj więcej...

Podwyższony 17-oh progesteron

Witam, moja Córeczka ma obecnie 5 lat; od roku niepokoiło mnie u Niej okresowe wypadanie włosów (co ok 4 miesiące). Pediatra, z którą współpracujemy od urodzenia Córeczki, twierdzi, że to naturalny proces, gdyż pomiędzy wypadaniem nie obserwuję żadnego wypadania włosów (sporadycznie 1, 2 dziennie); mam jednak wrażenie, że włosy zrobiły się rza...

Czytaj więcej...

Nerki

Dzień dobry. Córka 3 lata i 8 miesięcy została skierowana na usg jamy brzusznej. Z Usg wyszło poszerzenie miedniczki nerkowej 11 mm z wypełnionym pęcherzem oraz wyraźne nasycenie kielichów nerkowych. Morfologia w normie. Badanie moczu bardzo dobre. Żadnych problemów z moczem, stanów zapalnych. Córka miała również robione wyniki fosfor, wapń i fo...

Czytaj więcej...

Drzenie mięśni

Witam serdecznie.Jestem mamą 5 latki, która w wieku 2 miesięcy mała incydent zatrzymania akcji serca.Zastosowano elektrowstrząsy.Badanie tomografem wykazało rozsiane ogniska hypodensyjne( chyba tak się nazywają). Dziecko rozwija się bardzo dobrze.Byliśmy pod kontrolą ne urologa , który stwierdził, że wszystko jest dobrze i nie ma potrzeby wizyt....

Czytaj więcej...