Pediatra Online, Pediatria Portal medyczny logo

LekarzPomaga.pl - Pediatra Online, Pediatria

Choroby wieku dziecięcego

Morfologia

Proszę o interpretację wyników badań syna Syn od pewnego czasu żali sie na bóle nóżek i ma mniejszy apetyt zrobiliśmy badania o to wyniki Morfologia Wbc 13,94 (5.5-14) Rbc 5.02 (3.9-5.3) Hgb 12.7 (11-14) Hct 36,4 (34-42) Mcv ( -)72,5 ( 75-87) Mchc 25,3 (24-31) Rdw 13,8 (11-16) Plt 281 ( 150-400) Mpv 11,3 (9-13) Pdw 13,6 (9-17) P-lcr...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Normy hormonów tarczycy dla 3-latki

Dzień dobry, córka za miesiąc kończy 3 latka. Jest zdrowa. Wykonałam z własnej inicjatywy badania kontrolne, w tym hormony tarczycy - z polecenia pani wykonującej badanie. Niestety normy są dla dorosłych, więc nie potrafię ocenić, czy powinnam udać się z dzieckiem do endokrynologa. TSH - 3,21 (norma 0,25 - 5,00 uUl/ml) FT4 - 21,1 (norma 9,0 -...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Pogarszająca się morfologia krwi. (camera 3)

Dzień dobry, Od urodzenia syn nie miał wyników morfologii w normie. Ostatnio wyniki są coraz gorsze. Proszę o opinię. Syn chętnie je, ma niekiedy dni słabszego apetytu. Staram się, by jadł dużo pożywienia bogatego w żelazo.Syn ma 17 miesięcy. Przesyłam opinie kardiologiczną, oraz wyniki morfologii krwi z dni 3.11.2014 oraz 9.03.2015 Z poważa...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Proszę o wyjaśnienie opisu TK zatok

Witam Potrzebuję diagnozy co do wyników badań mojego 8letniego synka.Czekaliśmy na wyniki 4 tyg.a teraz kolejne 4 na wizytę do laryngologa co jest dla nas wyczerpujące i stresujące. Prosimy o pomoc bo stan dziecka jest coraz gorszy a lekarze odwlekają z diagnozą.Dziecko jest leczone od 5 lat sterydami na astme bo ciągle ma kaszel i duszności. Dz...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Osuchowska

Lekarz rezydent w trakcie specjalizacji w radiologii i diagnostyce obrazowej

Obrzęk w okolicy skroniowo - jarzmowej. (camera 2)

Witam serdecznie, Około 12 lutego w okolicy skroniowo-jarzmowej zauważyłam u mojego synka (3 miesiące) obrzęk. Pediatra skierował nas do chirurga, a ten z kolei do szpitala. W szpitalu zrobili usg, które wykazało powiększony węzeł chłonny o wymiarach 16 mm x 5 mm z intensywnym unaczynieniem zrazikowym (możliwy czynny stan zapalny) wraz z obr...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Interpretacja wyniku EEG

Proszę o interpretację wyniku dziecka EEG. badanie w czuwaniu - 13 latek Liczne artefakty. R.z obecna; czynność podstawowa prowidłowo zróżnicowana przestrzennie skład się z niskonapieciowego rytmu beta oraz w okolicach ciemieniowo- potylicznych oraz tylnych skroniowych z rytmu alfa o częstotliwości 9-10 Hz amplitudzie do 70uV. Na tym tle rejest...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Metronidazol

Witam U mojego 5-letniego synka stwierdzono nieliczne lamblie. Dostał tinidazol. Niestety podanie nie udało się. Dostał metronidazol 3x1/2 tabl. przez 7 dni Czy jest to prawidłowa dawka? Waży 19kg. Jak lek należy przyjmować? Przed jedzeniem? Czy powinnam jeszcze coś podawać? Czy kurację należy powtórzyć? Lekarz twierdzi że nie powtarza si...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Zaświadczenie

Witam, Mam problem. Mój synek ma 5 lat - ma skierowanie do szpitala na wycięcie 3 migdałków (rozpoznanie: przewlekłe zapalenie migdałków) niestety na NFZ u nas w Szpitalu jest dopiero na lipiec 2016. Synek często choruje na zapalenie oskrzeli/anginy.. Słyszłam, że mogą mu pomóc wyjazdy do sanatorium lub zmiany klimatu. Ale lekarz rodzinny nie ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Lamblie

Dzień dobry Panie Doktorze. U mojego 5-letniego syna stwierdzono lamblie w kale. Dostał tabl. tinidazolum 500. 4 tabletki jdnorazowo. Synek waży 19kg. Czy jest to odpowiednia dawka? Nie trzeba kuracji powtarzać? Domownicy dostali taką samą jednorazową dawkę. Dziękuję i pozdrawiam Małgorzata

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra

Podcięte wędzidełko podjęzykowe (camera 3)

Witam, Mój 8 miesięczny syn 3 tyg temu miał w szpitalu pod znieczuleniem ogólnym podcinane wędzidełko pod jezykiem. Założono mu kilka szwów. Niepokoi mnie to, ze pod językiem jest takie duże widoczne zgrubienie. Załaczam zdjecie aby można było się temu dokładniej przyjrzeć. Wydaje mi się ze to zgrubienie było mniejesze a teraz jakby się powiększ...

Odpowiedzi udzielił:
lek. Magdalena Pikul

Lekarz specjalista pediatra